Profilaktyka żywieniowa osób po wypadku
Dostosuj swoją dietę do stanu zdrowia, poziomu uszkodzenia rdzenia i nawyków żywieniowych. Jeśli poruszasz się na wózku, możesz mieć problemy z nadwagą i otyłością. Dlatego też, aby nie pogłębiać swojej niepełnosprawności, stosuj odpowiednią dietę.
Wraz z przyrostem masy ciała może Ci być trudno się poruszać i zwiększać swój zakres samodzielności. Człowiek ma różny stopień zapotrzebowania na energię, którą dostarcza organizmowi przez spożywane posiłki. Zależy to od wielu czynników, takich jak aktualny stan zdrowia, poziom aktywności fizycznej i indywidualne potrzeby. U osób po urazie rdzenia kręgowego bardzo ważne jest opracowanie diety dostosowanej do poziomu tego uszkodzenia. Jedzenie powinno być pełnowartościowe, a zarazem lekkostrawne i dostarczać odpowiednią ilość kalorii, dostosowaną do aktywności osoby poruszającej się na wózku.
Osoba z porażeniami mięśni brzucha i osłabioną pracą jelit musi wzbogacać swoją dietę o błonnik. Znajdziesz go w m.in. owocach (śliwkach, awokado, pomarańczach, brzoskwiniach), warzywach (brokułach, marchwi, fasoli, ziemniakach) oraz chlebie pszennym, orkiszowym i rodzynkach. Pamiętaj, aby dostarczać organizmowi odpowiednią ilość płynów, najlepiej, aby była to woda. Zapewnia to prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, pomaga zapobiegać zaparciom, a także zmniejsza ryzyko infekcji w obrębie układu moczowego.
Przy planowaniu diety po urazie rdzenia kręgowego nie zapominaj o profilaktyce osteoporozy, unikaniu cukrzycy, odleżyn, obrzęków kończyn dolnych i innych możliwych następstw urazu.
Dostarczaj organizmowi prawidłową ilość wapnia –dzięki czemu nie utracisz masy kostnej. W wapń najbardziej bogate są mleka, sery, ryby oraz produkty zbożowe. Niezbędna dla zdrowia kości jest również odpowiednia ilość białka. Najwięcej białka znajduje się w mleku, serach, jajach, soi oraz chudych wędlinach.
Osoby poruszające się na wózku są narażeni na zachorowanie na cukrzycę, dlatego powinni unikać nadmiernej ilości tłuszczów i węglowodanów łatwo przyswajalnych oraz produktów z niską zawartością błonnika pokarmowego. Podstawowym błędem dietetycznym jest częste spożywanie fast-foodów, które mogą doprowadzić do otyłości, a tym samym do cukrzycy. Dlatego tak niezwykle ważnym jest utrzymanie odpowiedniej wagi ciała.
Prawidłowe odżywianie wpływa także na skórę, której stan jest szczególnie ważny u osób z niedowładami i porażeniami. Takie osoby spędzają większość czasu na wózku. Może doprowadzić do uszkodzeń skóry, a w efekcie do odleżyn. W ich profilaktyce pomaga dieta bogata w białko, witaminy i sole mineralne, które odżywiają skórę oraz leczą jej dolegliwości. Jednym ze składników mineralnych, który ma największy wpływ na stan skóry, jest cynk. Przyspiesza gojenie się ran, zaś jego niedobór powoduje uszkodzenia i infekcje skóry. Bogatym źródłem cynku są: nasiona strączkowe, słonecznika, dyni, ryby, kasze, ciemne pieczywo, jaja, mleko, warzywa i owoce.